Siirt’in Kurtalan ilçesine bağlı Kayabağlar beldesinde köylüler yaklaşık 10-15 milyon yıl aralığındaki Orta Miyosen Dönemi’ne ait olduğu tahmin edilen deniz yıldızı fosili buldu.
Kayabağlar beldesi civardaki havzalarda milyonlarca yıl öncesine tarihlenen hayvan fosilleri gün yüzüne çıkıyor. Beldede bulunan köylüler üç gün önce arazide gezerken üzerinde deniz yıldızı olduğunu iddia ettikleri fosili buldu. Buldukları fosili Kurtalan’da Akademik çalışmalar yürütmesiyle bilinen İbrahim Polat’a ulaştırılan köylüler civarda benzer şeylere rastladıklarını belirtti.
Daha Önce de Bulunmuştu
Türkiye’de farklı dönemlere ait sedimanter kayaçlar içinde farklı birçok fosile rastlamanın da mümkün olduğunu vurgulayan Polat, her fosilin bulunduğu bölgenin geçmişi hakkında bilgi verdiğini aktardı.
Bulunan fosilin tahminen 15 milyon yıl önce bölgede bir okyanus bulunan deniz yıldızı fosili ve aynı ortamda yaşam imkanı bulan farklı birçok canlı fosili özellikle Miyosen (Burdigaliyen) dönemine ait olduğunu Ne Haber Ajansına anlatan Polat, “Tektonik hareketler neticesinde Tetis Denizi sularının çekilmesiyle büyük bir organik tortu malzemesi oluşuyor, deniz canlılarının dokuları belli bir zaman periyodunda günümüz ün en önemli enerji kaynağı olan petrolün oluşumuna neden olmuştur. Canlıların tortul malzeme içerisinde oksijensiz bir ortamda kalmasıyla birlikte fosil olarak milyonlarca yıl sonra günümüze kadar karşımıza çıkmaktadır.” dedi.
Bulunan fosil hakkında da bilgilere veren Polat, “Kayabağlar beldesi Kurtalan / SİİRT Tetis denizi bir eski okyanus olarak bilinir. Tetis denizinden sonra ortaya çıkan jeolojik hareketlenmeler sonucunda ortaya Akdeniz, Karadeniz ve Aral denizi ortaya çıkmıştır. Tetis denizi tam olarak 200 milyon yıl önce ortaya çıkmış olan bir denizdir. Bazı kişiler tarafından da okyanus olarak kabul edilmektedir. Tetis denizi Lavrasya kıtaları arasında bulunan bir denizdi. Daha sonra bu deniz parçalanma sonucu yerini diğer denizlere bırakmıştır. Tetis denizinin son kapanma süreci de tam olarak 70 milyon öncesine kadar dayanmaktadır. Bu döneme de son evre denmektedir. Neo Tetis dönemi olarak da adlandırılmaktadır. Tetis denizi Türkiye’nin Jelojik toprak oluşumunu da sağlamıştır. İşte bu dönemde Anadolu’nun hemen hemen tamamı bu deniz tabanını oluşturuyordu. Tektonik hareketler sonucu be deniz suları günümüz denizlere çekilerek Anadolu yarım adası yükselmiştir. Bu aktiviteler sonrasında deniz canlıların bir çoğu toprak altında fosilleşecek ve bir çoğu günümüz petrol oluşumuna vesile olmuştur.” dedi.
2007 yılında da mercan fosiline rastlandığını belirten coğrafyacı İbrahim Polat, ilçede kendisine ait küçük bir jeoloji müzesi oluşturduğunu da sözlerine ekledi.