TÜİK verilerine göre Türkiye’de en az kütüphaneye sahip illerin başında Siirt geliyor. Ülke genelinde 1213 kütüphane bulunurken en çok kütüphaneye sahip il 57 kütüphaneyle Ankara olurken en az kütüphaneye sahip il ise 1 kütüphaneyle Siirt.
Siirt’te 2014 yılında yakılan kütüphaneyle beraber geçici bir kütüphane kuruldu. Geçici olarak bir apartman dairesine kurulan kütüphane 7 yıldır faaliyet gösteriyor. Daha önce Güres Caddesi’nde Siirt Belediyesi tarafından kurulan kütüphane de yıkılmasıyla şehir merkezindeki kütüphane sayısı 1’e düştü.
İlçelerde 5 kütüphane var
Şehir merkezi ve ilçelerinde toplam 6 kütüphane bulunuyor. Bunlar Pervari, Şirvan, Kurtalan, Eruh ve Baykan’da bulunuyor. İl genelinde ise 23 bin 276 kütüphane üyesi var.
Öğrenciler Kimin Umurunda
Ne Haber Ajansı, şehirdeki kütüphane eksikliğini defalarca yaptığı haberlerle gündeme getirdi.
Yaklaşık 1 buçuk yıl önce “Halkın Kütüphanesi Kimin Umurunda?” başlıklı haberde, “Şehirde yaklaşık 7 yıl önce halk kütüphanesinin yakılmasının ardından, geçici bir yere taşındı. Fakat yıllardır yapılması gereken kütüphane bir türlü yapılamadı.
Siirt, kitap okuma oranlarının en düşük olduğu iller arasında yer alırken, şehirde yeterli bir kütüphanenin bulunmaması bu durumun en önemli nedenleri arasında yer alıyor.” Denilmişti.
Haberin devamında ise şu ifadelere yer verilmişti:
“Yeni kütüphanelerin yapılması gerekirken, tramvay projesi kapsamında Güres caddesinde bulunan kütüphanenin de yıkılması şehirde ender olan kütüphanelerden birinin daha yok olmasına neden oldu.
‘Cami Yerine Kütüphane Lazım’
Şehirde bulunan vatandaşlar meydanda yapılacak olan caminin yerine kütüphane kurularak kente yeni bir değer kazandırılabileceğini düşünüyor. Siirtliler, merkezde cami sayısının yeterli olduğunu düşünüyor. Vatandaşlar, bu durumun düzeltilmesi için bir an önce büyük bir kütüphanenin inşa edilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.”