60 Yıllık Emek Yok Oluyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa’nın tarihi bakırcılar çarşısında, 60 yıldır bakırcılık mesleğini sürdüren Mehmet Nur Demirözlü, unutulmaya yüz tutan mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Şanlıurfa’nın tarihi bakırcılar çarşısında, tencere, tava, süs eşyaları, hamam tasları, su tası ve daha birçok eşya üreten bakırcı ustaları, bitme noktasına gelen mesleklerini gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor. Eski yıllardan günümüze kadar özenle işlenen bakır günümüzde mutfak eşyasından ziyade, süs eşyaları olarak kullanılıyor. Usta eller tarafından özenle yapılan ürünler kimsenin tercih etmemesinden dolayı bu yıl raflarda kaldı.

Usta Mehmet Nur Demirözlü, eskiden bakırın genç kızlar tarafından çeyiz eşyası olarak kullanıldığını belirtirken bakır’ın vücutta kemoterapi görevini gördüğünü belirtti. Ayrıca yetkililere seslenen Demirözlü, bakırcılık mesleğine göre bölümlerin açılmasını çocuklara kurs verilmesi gerektiğini de dile getirdi.

“Bakırcılık Mesleği Unutulmaya Yüz Tutmuştur”

Bakırcılık mesleğini anlatan Mehmet Nur Demirözlü” Şanlıurfa’nın tarihi bakırcılar çarşısında önceden 90 tane bakırcı vardı. Her ustanın yanında iki çırak vardı. Ekstradan 70 tane kalaycı vardı. Bakırcıık mesleği 1980 yılları öncesi çok güzeldi. Bakırlar mutfak eşyası olarak kullanılırdı. Eskiden özellikle her kızın çeyizinde sahen, su tası, sini, hamam leğeni, hamam tası bulunurdu. Bakırlar, şu anda mutfak eşyası olmaktan çıkmıştır. Bakırcılık mesleği unutulmaya yüz tutmuştur” ifadelerine yer verdi.

“Bakır Vücudun Kemoterapi Görevini Görüyor”

Bakırın daha çok süs eşyası olarak kullanıldığını söyleyen Mehmet Nur Demirözlü” Mesela mutfak eşyası olarak kullanılsa seven sevmeyen herkes alırdı. Çünkü yemek nerde pişecek tencere, tava da pişecek. Hamur nerde yoğurulacak teşt te yoğurulacak. Bakır vücudun kemoterapi görevini görüyor. Bakır eksikliği olursa vücutta hastalıklar meydana gelir. Bakırda pişen ürün vücuda faydalıdır. Bakırda pişen etin lezzeti kalır. Düdüklü tencerede etin lezzeti kalmaz. Bakırın hammaddesi Ergani’den topraktan özü çıkar” şeklinde konuştu.

“Bakır Fiyatı İşçiliğine Gör Değişir”

Bakırın fabrikalarda özünün işlendiğini dile getiren Mehmet Nur Demirözlü” bakır eritilir su haline geldikten sonra kalıplara dökülür bizde o şekilde alırız. Bakır fiyatı işçiliğine gör değişir. İnce bakırın fiyatı ucuzken kalın bakırın fiyatı daha farklıdır. El yapımı olan bakırın fiyatı ise değişiktir. Yetkililere sesleniyorum bakırcılık mesleğinin yok olmasına izin vermeyin. Okullarda el sanatı bölümü açsınlar ve bakırcılık mesleğine yer verilsin boşta olan öğrencilere ders verelim” dedi.

Kaynak: Urfanatik – Emine POLAT

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
60 Yıllık Emek Yok Oluyor
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!