51 Yıllık “Yemeni” Ayakkabıcısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ayakkabı imalatçısı Askeri Varlı, 51 yıldır kente özgü olan “yemeni” ayakkabılarını dikiyor. Yemeni ayakkabılarına son dönemlerde yoğun bir ilgi gösterildiğini belirten Varlı, sağlıklı ve rahat olduğu için tercih edildiğini söyledi.

Altı kösele, üstü de deriden yapılan Diyarbakır’a özgü “yemeni” ayakkabılar sağlıklı, hafif ve rahat olduğu için son dönemlerde çok rağbet görüyor. Diyarbakır’ın tarihi Suriçi’nde bulunan atölyesinde yaklaşık 51 yıldır ayakkabı imalatçılığı yapan Askeri Varlı da, müşterilerine özel yemeni ayakkabısı ve folklor ekiplerine yöresel ayakkabılar dikiyor.

51 Yıllık "Yemeni" Ayakkabıcısı

“Yemeni” Ayakkabılarının Son Kuşakları

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Varlı, 1973 yılından beri ayakkabı imalatçılığını yaptığını belirtti. Varlı, “Kişinin özel isteğine göre ayakkabı üretiyorum. Maalesef ki kentte artık ayakkabı imalatçısı kalmadı. Sayımız çok az. Kendi çapımızda işimizi sürdürüyoruz. Büyük fabrika ve teknolojiye karşı direniyoruz. Ama maalesef ki çıkar yetişmiyor. Bizler bu işi yapan son kuşaklarız” dedi.

51 Yıllık "Yemeni" Ayakkabıcısı

Son Dönemlerde İlgi Arttı

Genelde Diyarbakır’a özgü yöresel ve yemeni ayakkabılar ürettiğini belirten Varlı, şunları söyledi: 
“Yemeni, halk oyunları ekiplerinin giydiği yöresel ayakkabılar ve üç bağlı yani şalvar ayakkabısı yapıyorum. Tabi bu ayakkabıları deriden üretiyorum. Diyarbakırlılar eskiden bu ayakkabıları giyerdi.

Ayrıca bu ayakkabılar sağlık açsından da daha iyidir. Yemeni hafif ve rahattır. Altı kösele, üstü ise deriden yapılıyor. Bu ayakkabılara karşı son dönemlerde rağbet var” dedi.

Kaynak: Güneydoğu Ekspres Güneş OCAĞA / Veli BALTACI
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
51 Yıllık “Yemeni” Ayakkabıcısı
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!